Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.eia.edu.co/handle/11190/1849
Title: Propueta de storytelling a partir de las actitudes de los jóvenes del Valle de Aburrá frente a los restaurantes de comida tradicional colombiana
Authors: Gutiérrez Fernández, Maria Clara
López Márquez, Manuela
Adviser: Restrepo Ayala, Camilo Ernesto
Keywords : Narrativa de marca
Cocina tradicional
Colombia
Actitudes
Brand narrative
Traditional food
Attitudes
Operations control
Issue Date: 2017
Publisher: Universidad EIA
Abstract: Con el siguiente trabajo de grado se pretende plantear una narrativa de marca que aluda a las actitudes de los jóvenes que tienen entre 15 y 30 años del Valle de Aburrá frente a los restaurantes de comida tradicional colombiana en base a los resultados arrojados por la investigación. En Colombia no hay tanto sentido de pertenencia hacia la cultura culinaria, como sí la hay en México, Perú, España y demás países con un alto involucramiento de sus residentes hacia su cocina tradicional. Así que este proyecto pretende identificar por qué los jóvenes entre 15 y 30 años del Valle de Aburrá no incurren en la situación anterior. Para cumplir con dicho objetivo, se procederá a dividir el proyecto en tres fases que permitirán investigar de manera idónea el público objetivo. En primera instancia se realizará una investigación cualitativa a través de sesiones de grupo y observaciones en campo. Lo anterior no será únicamente del segmento seleccionado, sino también del sector de restaurantes actual por medio de entrevistas en profundidad a expertos en el tema. Seguidamente, se realizará una investigación cuantitativa basada en los resultados de la primera fase utilizando como herramienta un muestreo no probabilístico para finalmente proponer una narrativa de marca referente a las actitudes identificadas en el proceso
Abstract (English): With the following work of degree, it is intended to present a brand narrative that alludes to the attitudes of the young people who are between 15 and 30 years of the Valley of Aburrá in front of the restaurants of traditional Colombian food based on the results of the investigation. In Colombia, there is not much sense of belonging to the culinary culture, as there is in Mexico, Peru, Spain and other countries with a high involvement of its residents towards their traditional food. So, this project aims to identify why young people between 15 and 30 years of the Valley of Aburrá do not incur the previous situation. In order to comply with this objective, the project will be divided into three phases, which will allow the proper investigation of the target public. In the first instance, a qualitative research will be carried out through group sessions and field observations. The above will not only be for selected segment, also for the current restaurant sector through in-depth interviews with experts on the subject. Then, a quantitative research based on the results of the first phase will be carried out using non-probabilistic sampling as a tool to finally propose a brand narrative referring to the attitudes identified in the process.
Description: 147 páginas
URI: http://repository.eia.edu.co/handle/11190/1849
Citation: Gutiérrez Fernández, M.C. y López Márquez, M. (2017). Propuesta de storytelling a partir de las actitudes de los jóvenes del Valle de Aburrá frente a los restaurantes de comida tradicional colombiana (Trabajo de grado). Recuperado de: http://repository.eia.edu.co/handle/11190/1849
Autorization: openAccess
Location: ADMI1052
Appears in Collections:Ingeniería Administrativa

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GutierrezMaria_2017_PropuestaStorytellingActitudes.pdfTrabajo de grado3.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.